Συνάντηση τοπικών φορέων Στύρων-Νέων Στύρων και Νημποριού για το αιολικό πάρκο στο Λόφο Νημποριού

Κοινό Δελτίο τύπου για τη συνάντηση τοπικών φορέων των Στύρων και Ν. Στύρων Δήμου Καρύστου Εύβοιας και του Σ.ΕΚ.Α. με την προϊσταμένη της Εφ.Α.Ευβοίας, για το αιολικό πάρκο στον λόφο του Νημποριού και την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου .

 

Στύρα  26/7/2021

 

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας,αποτελούμενη από τους Τσούλη Δημήτρη, πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Στύρων, Τζώρτζη Δημήτρη, πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στύρων, Καπρή Γιάννη, αντιπρόεδρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νημποριού, Αναστόπουλο Ηλία, μέλος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νημποριού και Νικολάου Κωνσταντίνο εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), με την προϊσταμένη της Εφ.Α.Ευβοίας Δρ. Αγγελική Σιμωσι και την Τμηματάρχη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και επιμελήτρια της περιοχής της Καρυστίας κα. Σταυρουλάκη Φανή.

 Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»,περιγράφηκε από την αντιπροσωπεία των τοπικών φορέων,η εικόνα συνολικήςυποβάθμισης της περιοχής των Στύρων, από την εγκατάσταση πληθώρας αιολικών πάρκων τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση, πρόκειται δε να επιδεινωθεί, αν υλοποιηθεί ητοποθέτηση και των 34 νέων ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή.Πολλά μάλιστα από τα οικόπεδα των αιολικών σταθμών γειτνιάζουν με κηρυγμένους αρχαιολογικούς , αλλά και με επισκέψιμα μνημεία της περιοχής, όπως η Ακρόπολη των Στύρων, τα Δρακόσπιτα«Πάλλη-Λάκκα» και «Αμινού», τα ρωμαϊκά λατομεία Στυρίας λίθου στον λόφο του Αγ. Νικολάου κ.α. Ενώ ο ακήρυχτος αρχαιολογικός χώρος του Νημποριού θα πληγεί άμεσα.

Από τον εκπρόσωπο του Σ.ΕΚ.Α., αφού προηγήθηκε μια σύντομη παρουσίασητων αρχαιοτήτων στον λόφο του Νημποριού, των θέσεων που αυτά καταλαμβάνουν, καθώς και των θέσεων των ανεμογεννητριών, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στον χάρτη της ΡΑΕ. Τονίστηκε οκίνδυνος που διατρέχουν τα συγκροτήματα των Ρωμαϊκών λατομείωνστον λόφο του Νημποριού, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, το οικόπεδο του αιολικού σταθμού στο Νημποριό περιβάλλει μεγάλο μέρος των  λατομικών μετώπων, των οδών λιθαγωγίας κ.α.. Αναδείχθηκε ο κίνδυνος που διατρέχουν οι αρχαιότητες, καθώς τόσο η εγκατάσταση των 14 ανεμογεννητριών ύψους 180 μέτρων, όσο και τα συνοδά έργα,  θα προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, αλλοίωση, ρύπανση, αισθητική όχληση,έως και καταστροφή τμήματος του αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα  για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου, την αρχαιολογική κήρυξητου, την οριοθέτηση  ζωνών απολύτου προστασίαςστον λόφο του Νημποριού, αλλά και την συνεχή μέριμνα από την μεριά της υπηρεσίας για τη διατήρηση του χώρου και την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτόν. Η μέχρι τώρα πρόσβαση σταλατομικά μέτωπαΣτυρίας λίθου γίνεται  εφικτή μέσω των πεζοπορικών μονοπατιών τα οποία συντηρεί ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής.

Από τους εκπροσώπους των φορέων, κατατέθηκε αναλυτικός φάκελος με σχετικά έγγραφα και χάρτες για την πλήρη τεκμηρίωση και απόδειξη  της μεγάλης αρχαιολογικής αξίας του χώρου, της επιβεβλημένης προστασίας του και της σημασίας που έχει τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής .

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεσμεύτηκε ότι η υπηρεσία θα μεριμνήσει για την άμεση προσωρινή οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στο Νημποριό, την τελική αρχαιολογική κήρυξη του λόφου και την οριοθέτηση ζωνών αυξημένης προστασίας στα ρωμαϊκά λατομεία Στυριας λίθου.Παράλληλα, η κυρία Σταυρουλάκη, σε καταγγελία των φορέων για την τοποθέτηση ανεμομετρικών ιστών σε θέσεις της περιοχής,  χωρίς την πρότερη ενημέρωση και την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, απάντησε ότι θα διερευνήσει το θέμα. Τέλος, από τη μεριά της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αναδείχτηκε η ανάγκη συνεργασίας των φορέων με την υπηρεσία, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προστασίας του χώρου.

Από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε τις πολύμορφες δράσεις μας, έως ότου αποτραπεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, προστατευθεί ο χώρος και αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτεςτης περιοχής.

·         Τοπικό συμβούλιο Νέων Στύρων Δήμου Καρύστου Εύβοιας

·         Τοπικό συμβούλιο Στύρων Δήμου Καρύστου Εύβοιας.

·         Εξωραϊστικός και πολιτιστικός σύλλογος Νημποριού.

·         Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου